Om

Hei!

Mitt navn er Nina, og jeg er ei 27 år gammel jente fra Ålesund, som er bosatt i Trondheim.

Målet med denne siden er å gi inspirasjon til et variert, sunt og smakfult kosthold, spesielt til personer som lever på lav FODMAP diett. Maten trenger ikke å være ensformig og kjedelig fordi om en har en del restriksjoner i kostholdet.

Jeg er utdannet med en B.Sc. i Ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole, og har også studert fysisk aktivitet og helse ved Norges idrettshøgskole. Videre er jeg spesialisert innenfor IBS og lav FODMAP diett, og har fullført «Low FODMAP Diet for the management of Irritable Bowel Syndrome: Training Course for Dietitians» fra Monash University. For tiden holder jeg på med siste året av en master i Exercise Physiology ved NTNU.  I masteroppgaven forsker jeg på om en ny type treningsbehandling gir bedre smertelindring, enn dagens beste behandling på en pasientgruppe.

Jeg har vært plaget med mageproblemer stort sett hele livet, og har opp gjennom årene vært utredet flere ganger for å finne ut hva som var galt. Etter mange sykehusopphold som barn, og mange ubehagelige undersøkelser ble jeg stående med diagnosen irritabel tarm (IBS).

I barneårene var problemet at magen stoppet opp, etter hvert som jeg bevegde meg ungdomsårene og ble voksen ble 10-30 toalettbesøk om dag realiteten. Jeg har i alle år slitt med ekstreme magesmerter, hvor det å ligge i fosterstilling var det eneste som ga smertelindring.

Svaret fra legen var at det ikke finnes noen behandling mot IBS, og jeg måtte lære meg å leve med plagene. Uvillig til å godta det svaret, begynte jeg å prøve og finne mulige løsninger. I mange år prøvde jeg ulike dietter. Mange av dem i samråd med klinisk ernæringsfysiolog, men uten at jeg fikk noe stor hjelp av disse. Det eneste som hjalp var å ikke spise, noe som ikke var en langsiktig løsning. Måltidene måtte planlegges slik at jeg ikke skulle bli dårlig når jeg skulle gjøre dagligdagse gjøremål som det å jobbe.

Da jeg studerte B.Sc. i Ernæring fikk jeg et tips om lav FODMAP dietten. Jeg var ganske skeptisk i starten, da jeg har prøvd mange dietter uten hell. Jeg satte meg inn i hva lav FODMAP dietten gikk ut på, og satte i gang.

For meg var det et liv før og et liv etter lav FODMAP. Jeg kan ikke huske å ha vært så bra i magen noen sinne, som etter jeg begynte på lav FODMAP dietten. Dette er stort sett den samme tilbakemeldingen jeg har fått fra personer som jeg har anbefalt dietten til, og det er mange som har vært svært takknemlige for at de har fått livskvaliteten tilbake.