Nødhjelp mot kvalme

Selv om at kvalme ikke er et diagnostisk kriterium for IBS, så er det mange med IBS som opplever kvalme i ulik grad. Kvalme er veldig ubehagelig og kan virke lammende i hverdagen. Her kommer jeg med noen tips som kan lindre kvalmen både hos IBS pasienter, men også hos andre grupper som sliter med kvalme eks. gravide.

 

  1. Kalde klare drikker. Det å drikke kald væske kan bidra til å redusere kvalmen. Når jeg sliter med kvalme, så bruker jeg å drikke rikelig med vann med isbiter i.
  2. Ingefær. Ingefær er vist å ha en kvalmestillende effekt. Skjær noen skiver med ingefær og la de trekke i enten kaldt eller kokende vann. Det finnes også lav FODMAP ingefærdrops (Gin Gins, fås kjøpt i helsekost) som er greit å ha med seg når man er på farten.
  3. Spise tørr mat. Små biter med tørr mat som knekkebrød, flatbrød, ristet brød, eller lignende kan redusere kvalmen. Eksempler på lav FODMAP alternativer her er havreknacke, biri potetbrød, ristet surdeigsbrød av spelt, eller nachos med salt.
  4. Mager, syrlig, salt og/eller kald. Generelt sett så er mat som er mager, syrlig, salt og/eller kald mat bedre enn fet, varm og søt mat.
  5. Frisk luft. Det å komme seg ut for å få frisk luft hjelper veldig mot kvalme. Selv om det kanskje ikke er så fristende å gå ut når en er kvalm, så vil det trolig hjelpe. Ta på deg klær og ta deg en liten tur ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *