Lav FODMAP alternativer til løk og hvitløk

Løk og hvitløk er utbredt som smakssettere. De tilsettes ofte i matlaging, halvfabrikat og krydderblandinger. Både løk og hvitløk har et høyt innhold av karbohydraten FOS, som kan gi plager hos de med irritabel tarmsyndrom (IBS) (mer om FOS, FODMAP og IBS kan du lese om her).

Da jeg ble kjent med lav FODMAP dietten for over 5 år siden, var noen av mine første tanker at uten hvitløk eller løk kommer ikke maten til å smake noe. Slik trenger det ikke være. Her deler jeg mine beste tips, om hvordan du får maten til å smake nydelig.

Tips

  1. Lag hvitløksolje. FOS som er FODMAPen du finner i hvitløk er vannløselig. Dette gjør at om du putter hvitløken i olje vil du få smak av hvitløk, men ingen FODMAP.
    • Putt hvitløksfedd i olje, og la det stå. (NB! bruk kun oljen i matlaging, og ikke feddene).
    • Den raske måten. Ha litt olje i en stekepanne. Tilsett hvitløk, og stek den gylden. Fjern hvitløken og stek maten i oljen. (Må være olje, da eks. margarin også inneholder vann, og vil da også inneholde FODMAPs.
  2. Bruk asafoetida. Asafoetida er et krydder som blir utvunnet fra en plante i fennikel-familien, som er mye brukt i indisk matlaging. Asafoetida har en smak som minner om hvitløk, og inneholder ikke FODMAPs. Ikke bli skremt av lukten fra boksen, denne forsvinner i matlagingen 🙂
  3. Bruk gressløk, og det grønne av vårløk og purreløk. Tips: når du har brukt opp det grønne på vårløken og gressløken. Sett roten i litt vann, og den vil spire på nytt 😉
  4. Kjøp rene krydder og urter. Selv om dette ikke nødvendigvis gir smak av løk og hvitløk, gir det god smak til maten. Du kan også lett lage dine egne blandingskrydder slik at du kan smaksette maten din. Oppskrifter på ulike blandingskrydder finner du her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *