FODMAP-liste over grønnsaker

Her finner du liste over FODMAP i grønnsaker. Forklaring på bokstaver i listen: O=oligosakkarider, P=polyoler, F=fruktose, L=laktose. Ønsker du å lese mer om de ulike FODMAP-gruppene kan du gjøre her. Ønsker du å søke enkelt i listen trykker du: på mac «cmd+F» og på PC «ctrl+F». De som er under lav FODMAP, er lave i normal porsjon, men noen blir høy i store porsjoner og står med parentes. Disse er det bare å spise, men en må begrense mengden. Listen er gjengitt med tillatelse fra Monash University. Anbefaler å kjøpe Monash University sin FODMAP app.

Ferske grønnsaker

Lav FODMAP

  • Agurk
  • Alfalfa
  • Aubergine (41g, lav: P: >182g, høy )
  • Bambusskudd
  • Bok choy (85g, lav: P; >100g; moderat)
  • Brokkoli, hel (90g, lav: O: >180g, høy)
  • Brokkoli, kun toppen (90g, lav: F; >270g; høy)
  • Bønnespirer
  • Cherry tomater (68g, lav: O: >222g, moderat)
  • Chili, grønn
  • Chili, rød (28g, lav: O: >50g, høy)*
  • Daikon-reddik (70g, lav: O: >350g, høy)
  • Endive
  • Fenikkel, blad (12g, lav: P: >96, høy)
  • Fenikkel, frukt (49g, lav: O,P: >100g, høy)
  • Galangal
  • Gressløk
  • Grønnebønner (86g, lav: P: >125g; moderat)
  • Grønnkål
  • Gulrot
  • Ingefærrot
  • Kinakål (70g, lav: O: >600g, høy)
  • Kål, hvit (P: <96g, lav)
  • Kålrot (65g, lav: P: >100g)
  • Paprika, grønn (52g, lav: P; > 54g; moderat)
  • Paprika, rød
  • Pastinakk
  • Poteter
  • Purreløk, det grønne (28g, lav: P: >85g, høy)
  • Reddik
  • Rosenkål (38g, lav: O: >74g, moderat)
  • Ruccola
  • Rødkål (94g, lav: O: >142, moderat)
  • Salatblad, alle sorter
  • Sellerirot
  • Spinat
  • Squash (66g, lav: O >70g, moderat)
  • Tomat
  • Vannkastanjer (55g, lav: O: >333g, moderat)
  • Vårløk, det grønne
  • Yam (164g, lav: O: >286, moderat)
  • Østerssopp (86g, lav: P: >1000g, moderat)

Moderat FODMAP

  • Butternutgresskar (O,P: <30g, lav)
  • Hermetisk artisjokk (F; <28g lav)
  • Selleri (P: <12g, lav)

Høy FODMAP

  • Artisjokk (O)
  • Asparges (F)
  • Brokkoli (P)
  • Brokkoli, kun stilker (F; <45g, lav FODMAP)
  • Cassava (O: <69g, lav)
  • Erter, tint (O)
  • Hvitløk (O)**
  • Løk, gul (O)
  • Mais (O,P: <43g, lav)
  • Portobellosopp (P)
  • Purreløk, det hvite (O)
  • Rødbeter (O; <20g, lav FODMAP)
  • Rødløk (O)
  • Savoykål (O; <35g, lav)
  • Shiitakesopp (P)
  • Sjalottløk (O)
  • Sjampinjong (O,P)
  • Sukkererter (F)
  • Søtpotet (P: <70g, lav)
  • Vårløk, det hvite (O)

 

*Chili inneholder capsaicin som kan trigge halsbrann og magesmerter hos noen.

**Fruktaner og GOS i løk og hvitløk er vannløselige. Dette gjør at du kan få løk og hvitløkssmak, ved å steke løk/hvitløk i store biter i olje, fjerne løk-/hvitløksrestene, og få smaken uten FODMAPs.

 

Prosesserte grønnsaker

Lav FODMAP

  • Babymais, hermetisk
  • Bambusskudd, hermetisk
  • Edamamebønner, frossen
  • Nori
  • Oliven, grønne
  • Oliven, sorte
  • Rødbeter, hermetisk (60g, lav: O: >120g, moderat)
  • Rødbeter, syltet
  • Sjampinjong (110g, lav: P: >200g, moderat)
  • Sylteagurk (NB! pass på at de ikke inneholder løk/hvitløk)
  • Tomater, hermetiske (92g, lav: F: >115g, moderat)

Moderat FODMAP

  • Rødkål, fermentert (O: <70g, lav)
  • Soltørkede-tomater (F: <8g, lav)

Høy FODMAP

  • Mais, hermetisk (O)
  • Surkål, fermentert (P: <20g, lav)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *