Her finner du liste over FODMAP i grønnsaker. Forklaring på bokstaver i listen: O=oligosakkarider, P=polyoler, F=fruktose, L=laktose. Ønsker du å lese mer om de ulike FODMAP-gruppene kan du gjøre her. Ønsker du å søke enkelt i listen trykker du: på mac «cmd+F» og på PC «ctrl+F». De som er under lav FODMAP, er lave i normal porsjon, men noen blir høy i store porsjoner og står med parentes. Disse er det bare å spise, men en må begrense mengden. Listen er gjengitt med tillatelse fra Monash University. Anbefaler å kjøpe Monash University sin FODMAP app.
Ferske grønnsaker
Lav FODMAP
- Agurk
- Alfalfa
- Aubergine (41g, lav: P: >182g, høy )
- Bambusskudd
- Bok choy (85g, lav: P; >100g; moderat)
- Brokkoli, hel (90g, lav: O: >180g, høy)
- Brokkoli, kun toppen (90g, lav: F; >270g; høy)
- Bønnespirer
- Cherry tomater (68g, lav: O: >222g, moderat)
- Chili, grønn
- Chili, rød (28g, lav: O: >50g, høy)*
- Daikon-reddik (70g, lav: O: >350g, høy)
- Endive
- Fenikkel, blad (12g, lav: P: >96, høy)
- Fenikkel, frukt (49g, lav: O,P: >100g, høy)
- Galangal
- Gressløk
- Grønnebønner (86g, lav: P: >125g; moderat)
- Grønnkål
- Gulrot
- Ingefærrot
- Kinakål (70g, lav: O: >600g, høy)
- Kål, hvit (P: <96g, lav)
- Kålrot (65g, lav: P: >100g)
- Paprika, grønn (52g, lav: P; > 54g; moderat)
- Paprika, rød
- Pastinakk
- Poteter
- Purreløk, det grønne (28g, lav: P: >85g, høy)
- Reddik
- Rosenkål (38g, lav: O: >74g, moderat)
- Ruccola
- Rødkål (94g, lav: O: >142, moderat)
- Salatblad, alle sorter
- Sellerirot
- Spinat
- Squash (66g, lav: O >70g, moderat)
- Tomat
- Vannkastanjer (55g, lav: O: >333g, moderat)
- Vårløk, det grønne
- Yam (164g, lav: O: >286, moderat)
- Østerssopp (86g, lav: P: >1000g, moderat)
Moderat FODMAP
- Butternutgresskar (O,P: <30g, lav)
- Hermetisk artisjokk (F; <28g lav)
- Selleri (P: <12g, lav)
Høy FODMAP
- Artisjokk (O)
- Asparges (F)
- Brokkoli (P)
- Brokkoli, kun stilker (F; <45g, lav FODMAP)
- Cassava (O: <69g, lav)
- Erter, tint (O)
- Hvitløk (O)**
- Løk, gul (O)
- Mais (O,P: <43g, lav)
- Portobellosopp (P)
- Purreløk, det hvite (O)
- Rødbeter (O; <20g, lav FODMAP)
- Rødløk (O)
- Savoykål (O; <35g, lav)
- Shiitakesopp (P)
- Sjalottløk (O)
- Sjampinjong (O,P)
- Sukkererter (F)
- Søtpotet (P: <70g, lav)
- Vårløk, det hvite (O)
*Chili inneholder capsaicin som kan trigge halsbrann og magesmerter hos noen.
**Fruktaner og GOS i løk og hvitløk er vannløselige. Dette gjør at du kan få løk og hvitløkssmak, ved å steke løk/hvitløk i store biter i olje, fjerne løk-/hvitløksrestene, og få smaken uten FODMAPs.
Prosesserte grønnsaker
Lav FODMAP
- Babymais, hermetisk
- Bambusskudd, hermetisk
- Edamamebønner, frossen
- Nori
- Oliven, grønne
- Oliven, sorte
- Rødbeter, hermetisk (60g, lav: O: >120g, moderat)
- Rødbeter, syltet
- Sjampinjong (110g, lav: P: >200g, moderat)
- Sylteagurk (NB! pass på at de ikke inneholder løk/hvitløk)
- Tomater, hermetiske (92g, lav: F: >115g, moderat)
Moderat FODMAP
- Rødkål, fermentert (O: <70g, lav)
- Soltørkede-tomater (F: <8g, lav)
Høy FODMAP
- Mais, hermetisk (O)
- Surkål, fermentert (P: <20g, lav)