Er du allerede godt i gang med nyttårsforsettene? Eller har du ingen? Uansett, her er en grunn til hvorfor det er viktig å spise sunt. En ny studie utført av danske forskere viser at kolesterolet øker i snitt med hele 20% etter julefeiringen.
Åreforkalkning
Selv om forhøyet kolesterol ikke er en sykdom i seg selv, så øker det risikoen for å utvikle åreforkalkning. Åreforkalkning dannes ved at det blir skade på åreveggen, og LDL-kolesterol (det dårlige «kolesterolet») sammen med celler hoper seg opp inne i åreveggen. Resultatet er en stiv «kul» på innsiden av blodåreveggen, som reduserer diameteren inne i blodåren. Denne «kulen» er hard, og det dannes små «rifter» i åreveggen som forårsaker arrvev. Dette resulterer i ytterligere redusert blodårediameter, og mindre blod kan passere.
Åreforkalkning kan tilslutt utarte seg som blodpropp i hjertet eller hjernen, hjertekramper, hjerneblødning, m.m..
Hjertekramper
Hjertekramper oppstår når det er åreforkalkning i kransarteriene til hjertet, som forsyner hjertemuskelen med oksygen. Disse smertene oppstår som regel i forbindelse med fysisk aktivitet, da hjertets behov for oksygen øker, og det trange partiet hindrer tilstrekkelig blodgjennomstrømning.
Blodpropp i hjerte og hjerne oppstår når en slik propp løsner fra en annen blodåre som er større. Til slutt vil en slik propp sette seg fast i en mindre åre i henholdsvis hjerte eller hjerne.
Kolesterolet øker med 20% etter juleferien
Selv om de danske forskerne fant at kolesterolet økte med hele 20%, fant de ikke en økning i antall tilfeller med blodpropp i januar. Dette tyder på at økt kolesterol over tid spiller en større rolle i utvikling av sykdom. Dermed er det ikke det du spiser mellom jul og nyttår som spiller en stor rolle, men hva du spiser mellom nyttår og jul.
Følg med for å få noen enkle tips til hvordan du kan redusere kolesterolnivået, og leve litt sunnere i 2019.
Kilder:
Hovig, H.P. (2019, 1. januar). Forskning viser at kolesterolnivået øker med 20% i julen. Hentet fra: https://forskning.no/mat-og-helse-ntb/forskning-viser-at-kolesterolnivaet-oker-med-20-prosent-i-julen/1275654?fbclid=IwAR2SuUxcnd04QF9vHxqLkUWv3r3_bLpI904jQx77kqvjEJoiS5ydMQCyEUE
Felleskatalogen. (2017, 1. november). Høyt kolesterol-og fettinnhold i blodet. Hentet fra: https://www.felleskatalogen.no/d/medisin/sykdom/forhoyet-fett-kolesterol-i-blodet
Norsk helseinformatikk. (2018, 06. juli). Angina pectoris – en oversikt. Hentet fra: https://nhi.no/sykdommer/hjertekar/koronarsykdom/angina-pectoris/?page=3